Музей хліба

« Повернутися
Контакти
  • м. Київ, вул. Вишгородська, 19
  • Тел.: (044) 430-02-60
  • Тел.: (044) 430-00-64

Музей хліба
 

Якщо ви ще не в курсі, що наш національний хлібець - зовсім не чорний "Український", а паляниця - то загляньте в цей музей, як це вже за чверть століття зробили вже більше трьох мільйонів чоловік. Ідея створити експозицію виникла на початку 80-х років XX століття, в ту пору, коли хліб був дешевим і часто потрапляв на смітник. Вирішено було виховувати у населення, насамперед у дітей, дбайливе ставлення до "головному багатству країни". Експонати збирали з усіх регіонів України. - Ми привозили зразки зерна і різні види випічки, інструменти, техніку для збору та обробки зерна, - розповідає завідуюча музеєм Любов Манорик. - Інструменти здалеку везти було непросто, тому в основному "постачальниками" стали сусіди - Чернігівська, Житомирська і Черкаська області. Крім того, хлопці-учасники Еколого-натуралістичного центру, в якому розміщена експозиція, з готовністю несли знайдені на горищах у бабусь-дідусів непотрібні старі граблі, жорна, ступи, решета. В результаті було зібрано близько двох тисяч експонатів. Побродивши по порівняно невеликому залі, можна дізнатися масу всього цікавого. Наприклад, як робилося перші тести, побачити інструменти для збору та обробки зерна. Є тут і макет домашньої печі - звичайно, не в натуральну величину. З ним пов'язаний курйозний випадок: одного разу на екскурсію приїхала група американців, і один чоловік, подумавши, що піч справжня, схопив найбільший коровай і спробував засунути його всередину. Природно, не вийшло, і гість обурювався, що їх обманюють - мовляв, як ви можете випікати такий великий хліб в такій маленькій печі? Кілька куточків присвячені трагічним періодам історії: громадянській війні початку XX століття, Голодомору, Великої Вітчизняної війни. Особливо вражають зразки хліба, який випікався в блокадному Ленінграді. У 1983 році за таким же рецептом (50% пшениці, решта - макуха, папір і т.п.) їх спекли для музею на Житомирському хлібозаводі. За словами Любові Манорик, на це "блюдо" жодного разу не спокусилися ні міль, ні миші. А людям колись доводилося їсти ... Найбільша і красива експозиція - короваї з усіх областей України. Причому ні один не повторюється, все прикрашені по-особливому. Після відкриття експозиції в Києві корисний приклад підхопили інші регіони. Тепер музеї хліба є в Тернополі, Севастополі, Кам'янці-Подільському, Черкасах, Хмельницькому та Луганську, а подекуди діють кабінети або куточки при школах з тематичними виставками. Адже варто розповідати дітям про те, який це, насправді, важка праця - подати нам до столу свіжу буханець.

Кількість переглядів: 6922
26вер
Консультації на 1 рік, безліміт сімейного лікаря для...
26вер
Діагностика та малоінвазивні технології, рішення...
26вер
Догляд за шкірою: ідеальна в будь-якому віці....
Всі новини
Угода при реєстрації, угоду користувача при реєстрації, угоду користувача при реєстрації, угоду користувача при реєстрації, угоду користувача при реєстрації, угоду користувача при реєстрації, угоду користувача при реєстрації, угоду користувача при реєстра